Geen nieuwbouw Stadhuis op Willemsoord!

Woordvoering Helder Onafhankelijk! bij gemeenteraadsvergadering 31 maart 2021

Geachte voorzitter, Gemeenteraadsleden en de inwoners die meekijken via internet,

Allereerst willen wij als politieke vereniging Helder Onafhankelijk! de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad welkom heten.

Voorzitter, in uw eerste raadsvergadering van gemeente Den Helder wordt u direct geconfronteerd met een viertal sprekers die hun ongenoegen uitspreken over het bestuur van deze stad.

Hopelijk dat u voor uw installatie als burgemeester goed heeft nagedacht in wat voor wespennest u terecht zou komen. Want laten we als kenners eerlijk zijn, u heeft voor dit baantje een prachtige gemeente verlaten

Vanavond staan er 3 onderwerpen op het programma, zonder enige besluitvorming. Waarom vergadert u vanavond eigenlijk?

Wij adviseren deze gemeenteraad dan ook na de insprekers de vergadering kort te schorsen en even te kijken op de website geennieuwbouwstadhuis.nl. Hier staat een complete dossier met beslispunten die u vanavond kunt gebruiken. Dan zit u niet onnodig op deze vergadering, want dit initiatiefvoorstel word hoe dan ook ingediend alleen dan als burgerinitiatief.

Een stadhuis op Willemsoord is onnodig, een slecht plan, wettelijk onverantwoord en u jaagt ondernemers de stad uit die al decennia lang in onze gemeente werken en zorgen voor werkgelegenheid. Daarbij is het onmogelijk gezien het fingerende bestemmingsplan en de uitspraak van de rechter in 2014

En zoals het er nu uitziet bent u als gemeenteraad niet van plan om de burgers van Den Helder, Julianadorp en Huisduinen te laten werken in hun eigen gemeente, en neemt u de burger de rechten af om tegen de verplaatsing van het stadhuis bezwaar te maken.

Scheepswerven zullen na de komst van het stadhuis op Willemsoord geen gebruik meer kunnen maken van Dok 2 en de scheepshelling.

Er hoeft maar één Ambtenaar een klacht in te dienen bij afdeling handhaving en de bedrijvigheid is op Willemsoord verdwenen. Wat het college ook zegt, bij een handhavingsverzoek moet er worden gehandhaafd!

Geef de inwoners van Den Helder, Julianadorp en Huisduinen vanavond een locatiebesluit. Dan kunnen burgers en bedrijven hun recht halen.

Uw college heeft een abonnement bij de rechtbank, geef de burgers dan de kans om hier gebruik van te laten maken.

Voorzitter ik rond af met een klein woord over de actieve en passieve informatie plicht van uw College.

Geachte Raadsleden ieder document wat gemaakt word door dit college en iedere memo van een ambtenaar is door u in te zien. Hier heeft u recht op, ook al heeft het betreffende document het stempel vertrouwelijk of strikt geheim.

Echter dient u hier dan ook zelf gebruik van te maken. Het vertrouwelijke document wat gevoegd is bij het raadsbesluit van 25 februari 2019 heeft niemand van u bekeken.

U heeft als raad ook zelf de verantwoordelijkheid om stukken op te vragen en te lezen. Waarom heeft u als raad geen kennis van de uitspraak in zake bestemmingsplan Willemsoord, waar heel duidelijk in staat vermeld dat de wens van stadhuis op Willemsoord niet mogelijk is.

Kijk als raadslid ook is naar alle vertrouwelijke en geheime allonges die bij iedere vastgoeddeal met de gemeente zijn gemaakt. Ook hier heeft u recht op!

U zult zien, dat deze allonges een heel ander beeld geven dan er in de bovenwereld naar buiten is gekomen. Ondernemers worden zelfs verplicht gesteld panden te kopen.

Krijgt u de gevraagde informatie niet, dan zit er maar één ding op. De eerstvolgende raadsvergadering een motie van Wantrouwen indienen tegen de wethouder die verzaakt u de informatie te geven die u nodig heeft bij uw controlerende taak.

Helder Onafhankelijk! vind dat u uw taak als volksvertegenwoordiger serieus moet nemen.
En niet als makke schapen achter de wethouders en de topambtenaren moeten blijven lopen, want die mensen zijn alleen maar bezig met hun toekomstige en beter betaalde functie elders…

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.