Geen nieuwbouw Stadhuis op Willemsoord!

Onderwerpen zienswijze voorgenomen omgevingsvergunning stadhuis Willemsoord

Zeestad BV/CV heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van het stadhuis in gebouwen 66 & 72 op Willemsoord. Helder Onafhankelijk! heeft inmiddels bij de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders een aanvraag gedaan om de documentatie behorend bij de omgevingsvergunning toe te sturen.

Wij kunnen inhoudelijk op deze stukken nog geen uitspraken doen, omdat wij deze nog niet hebben mogen ontvangen. Het is dan ook nog niet mogelijk om de inhoudelijk in te gaan op de bezwaren die wij op de documentatie zullen hebben.

Wel hebben we alvast kunnen bepalen welke onderwerpen wij naar voren willen laten komen in het bezwaarschrift. Een aantal van deze punten zullen wij kort aan u toelichten, waarom wij deze gaan gebruiken.

 • Gerechtelijke uitspraak 2014 Raad van State
  Op basis van een gerechtelijke uitspraak van de raad van state, mag er geen kantoorfunctie komen naast Dok 2. De Raad van State laat in de uitspraak weten dat havenwerkzaamheden prioriteit hebben boven kantoorfuncties. Kantoren worden in de uitspraak gelijkgesteld met woningen. Daarmee moet de afstand van Dok 2 en een kantoorfunctie minimaal 100 meter zijn.Gemeente Den Helder is bij de uitspraak niet in hoger beroep gegaan, waarmee ze het oordeel van de Raad van State hebben geaccepteerd.
 • Corona
  De Coronapandemie in ons land geeft ons nieuwe inzichten op gebied van werken. Al ruim een jaar worden kantoren maar zeer beperkt gebruikt door het thuiswerken. Thuiswerken zal in de toekomst onderdeel blijven van het nieuwe werken, wat volgens het bedrijfsleven een enorme impact zal hebben op de benodigde kantoorruimte.
  Op de Zuidas in Amsterdam zie je bedrijven al kantoorruimte afstoten, tot wel 30% – 70% van de huidige capaciteit. Gemeentelijke organisaties zullen in de toekomst ook het thuiswerken blijven faciliteren. Er zijn dus minder ambtenaren gelijktijdig aan het werk, waardoor er minder kantoorfaciliteiten nodig zijn. Mogelijk dat er meer ingezet moet worden op vergaderlocaties waar groepen ambtenaren samenkomen. Maar ook kantoortuinen worden in rap tempo omgebouwd naar kleinere units waar één of enkele werknemers aan het werk kunnen. Uiteraard kunnen dit wel flexibele werkplekken blijven. Het terugbouwen van kantoortuinen naar kleinere units wordt gedaan om verspreiding van virussen zoals corona tegen te gaan. De gemeente heeft tot op heden niets laten blijken wat voor invloed het Coronavirus zal hebben op het ontwerp van het nieuw te bouwen stadhuis.
 • Locatie besluit
  De gemeenteraad van Den Helder heeft verzuimd een locatie besluit te nemen om het stadhuis te verplaatsen naar Willemsoord. Dit is mede gedaan om de burgers en ondernemers in Den Helder, Julianadorp en Huisduinen het onmogelijk te maken om in een vroegtijdig stadium bezwaar te laten maken op de voorgenomen verplaatsing naar Willemsoord. Gemeente Den Helder probeert via Zeestad BV/CV een stadhuis te bouwen, om zelf niet verantwoordelijk te zijn voor de bouw van het nieuwe stadhuis. Zij worden juridisch gezien slechts huurder van een gebouw. Echter is Zeestad BV/CV wel eigendom van Gemeente Den Helder, dus zijn ze weldegelijk indirecte opdrachtgevers. Dit punt wordt dan ook meegenomen in het bezwaarschrift, en juridisch onderbouwt dat Gemeente Den Helder zich probeert te onttrekken van hun politieke verantwoording.
 • Bestemmingsplan

In het vigerende bestemmingsplan is het niet mogelijk om naast Dok 2 een kantoorgebouw te plaatsen. Dit wordt mede ondersteunt door een uitspraak van de Raad van State in 2014, waar kantoorgebouwen gelijk worden getrokken met woningen. De afstand tussen Dok 2, -waar werkzaamheden worden uitgevoerd in milieu categorie 4 (havenwerkzaamheden)-  en de woningen bedraagt minimaal 100 meter. Ook zijn de vierkante meter kantoorfuncties op geheel Willemsoord gemaximaliseerd. Met komst van een stadhuis wordt deze maximalisatie ver overschreden.

 • Geluidsbelasting / milieu categorie 4
  Dit wordt een apart onderdeel van de zienswijze. Zoals u in het vorige punt heeft gelezen heeft dit deels te maken met het bestemmingsplan. Maar het is ook een apart onderdeel omdat er in het verleden diverse geluidsrapportages zijn gemaakt op Willemsoord. Deze theoretische rapporten worden onder meer gebruikt bij het vaststellen van bestemmingsplannen. Echter zijn deze rapporten gebaseerd op andere functies dan de voorgenomen verplaatsing van het stadhuis. Er zal dan ook een nieuwe rapportage moeten worden gebruikt voor de verplaatsing van het stadhuis. Ook gaan we in op de opmerkingen van Wethouder Michiel Wouters, die namens de gemeente zegt dat ze het stadhuis geheel geluidsdicht zullen maken. Dit is gezien de monumentale status en constructie van dit gebouw onmogelijk.Binnenkort worden deze punten aangevuld. Heeft u nog een belangrijk punt, stuur deze dan naar info@helder-onafhankelijk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.