Geen nieuwbouw Stadhuis op Willemsoord!

Helder Onafhankelijk! heeft vandaag contact gehad met Provincie Noord-Holland over de bouw van het stadhuis op Willemsoord.

De provincie is 49% aandeelhouder van Zeestad BV/CV en in een normale bedrijfsvoering dus ook medeverantwoordelijk is voor 49% van de financiële risico’s die binnen een bedrijf worden genomen.

Nu blijkt dat de provincie zegt dat zij niet mede aansprakelijk zijn in de financiële risico’s, omdat het stadhuis geen onderdeel is van de reguliere exploitatie.

Er moet dus een overeenkomst zijn tussen Gemeente Den Helder en Provincie Noord Holland, waar afgesproken is dat de financiële risico’s volledig zijn afgedekt voor de provincie.

Het is onduidelijk welke projecten nog meer in deze overeenkomst zijn opgenomen, en welke projecten daadwerkelijk onder een gezamenlijke verantwoording vallen. Mochten alle projecten van de reguliere exploitatie reeds zijn afgedaan, dan had Zeestad BV/CV reeds ontbonden kunnen zijn, en/of had de provincie zich al uit kunnen schrijven als vennoot.

De Gemeenteraad heeft ook een controlerende rol. Zo moet de raad kunnen sturen op de regie-voering van andere organisaties die taken voor de gemeente uitvoeren. Het gaat dan om zogeheten verbonden partijen (gemeenschappelijke regelingen en BV’s en NV’s waarvan de gemeente aandelen heeft).

Belangrijke vraag daarbij, welke financiële consequenties zijn eraan verbonden en waarom worden de financieringen daarvan niet voorgelegd? Immers heeft de raad budgetrecht, en zijn grote financiële risico’s beslissingen die de raad moet worden voorgelegd.

De grote vraag is nu of de gemeenteraadsleden op de hoogte zijn van deze contracten die de gemeente onderhands heeft gesloten met de provincie. En welke projecten er wel of niet in de gezamenlijke exploitatie vallen. En is hierover wel of niet een raadsbesluit is genomen.

Zover wij hebben kunnen teruglezen in de openbare stukken en raadsvergaderingen, is deze beslissing er nooit geweest. Dit is de gehele gemeenteraad te verwijten.

Er zijn inmiddels vervolgvragen aan de provincie gesteld. Waaronder de vraag om het contract tussen Gemeente en Provincie openbaar te maken.

Later dus meer….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.